Luxus téli tábor, catering csigával és croissant-nal, milliárdos szerződés Balásy Gyulával: mikre költ az MCC?

A jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező üzletember, Tombor András és édesapja 1996-ban alapította az Mathias Corvinus Collegiumot, a tehetséggondozással foglalkozó intézmény életében pedig 2020-ban állt be nagy változás.

„Az MCC fenntartója egy alapítvány lett, és nagyon gyorsan kapott hatalmas összegeket. Akár közvetlenül kormányhatározattal is.

A covid idején a gazdaságfejlesztési alapból kaptak 30 milliárd forintot, másik kormányhatározattal több mint 90 milliárd forintot, impozáns ingatlanportfóliót és az egyik legfontosabb vagyonelemként a Mol és a Richter cégek 10-10 százalékát is megkapta, és hozzájut az ebből befolyó osztalékhoz”

– mondta el Gólya Ágnes az MCC hátteréről.

A Direkt36 olyan dokumentumokat szerzett meg, amelyek azt bizonyítják, az MCC-nek jutó pénzeket miképp használják fel a mindennapokban. Kiderült például, hogy számos, kormányközeli cég szolgáltatásait veszik igénybe. Gólya Ágnes és Schneider Balázs ezek között említette a 4iG-s informatikai beszerzéseket, a Matolcsy Ádám-féle Balaton Bútor Kft.-től bútorokat vásárolt az MCC, és előfordult, hogy a kormányzati kommunikáció egyik legfontosabb emberénél, Balásy Gyulánál is elköltöttek 1,8 milliárd forintot egy nyolc hónapra szóló szerződésre.

„A legfontosabb szolgáltató, amelyről a cikkben írunk, az Apriori Zrt., amelynek korábban az MCC főigazgató Szalai Zoltán volt a tulajdonosa” – mondta Gólya Ágnes. Az Apriori az MCC cateringjeit intézte a megszerzett dokumentumok szerint, gyakran olyan áron, amelyből a Direkt36 által megkérdezett piaci szereplők szerint sokkal többet is ki lehetett volna hozni.

Schneider Balázs, Gólya Ágnes, Galavits Patrik és Weiler Vilmos a Tilos stúdiójában. Fotó: Direkt36

A francia választás eredményváró eseményen Gólya szerint például „volt pezsgő, csiga, májpástétom, croissant és meleg vacsora is”. Ehhez Schneider Balázs azt tette hozzá, „ennyi pénzért, amennyit el tudnak költeni, sokkal jobb szolgáltatást is el lehetne érni”. A cikk szerint erre az eredményváróra bruttó négymillió forintot számlázott ki az Apriori.

Több alkalommal láttak vendégül az MCC-n híres előadókat, mint amilyen például az izraeli miniszterelnök fia, Jair Netanyahu, aki két egyórás beszélgetésért 2,8 millió forintot kapott a szervezőktől.

A beszélgetésben szóba kerültek még – egyebek mellett – bőkezűen osztogatott ösztöndíjak és napidíjak, valamint az is, jogos-e fideszes janicsárképzőként emlegetni oktatási tevékenysége alapján az MCC-t.

A teljes beszélgetés elérhető Spotify-on, Soundcloudon és Youtube-on. Gólya Ágnes és Schneider Balázs cikke pedig ezen a linken olvasható.

Borítókép: MCC / Facebook

  • Galavits Patrik

    Az NKE-n szerzett igazgatásszervező és nemzetközi igazgatási diplomával előbb multiknál dolgozott, innen váltott az újságírásra. Volt riporter és műsorvezető a Klubrádiónál, podcastot készített és cikkeket írt az Azonnali.hu-nál, majd a Forbes Magyarország munkatársaként dolgozott. 2019-ben ösztöndíjjal két hónapot a nyugat-németországi közszolgálati médiánál, a WDR-nél töltött, 2022-ben az Egyesült Államok külügyminisztériuma által szervezett program, az IVLP résztvevője volt. Többször jelölték Minőségi Újságírásért-díjra, 2021-ben az egykori balettintézeti visszaéléseket és zaklatásokat feltáró cikksorozatáért Transparency-Soma-díjra.