Megszólalt a Panama-iratok kiszivárogtatója

Forrás: ICIJ

A korrupció mára olyan mélyen áthatja a globális gazdasági rendszert, hogy amit kapitalizmusnak hívunk, az egyszerű rabszolgasággá vált – írja pénteken megjelent közleményében az a névtelen forrás, aki megszerezte a Panama-iratok néven ismertté vált hatalmas adatbázist.

A Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi irodától kiszivárgott 11,5 millió file, amely közel 215 ezer cég adatait tartalmazza. Az iratokat a névtelen forrás a német Süddeutsche Zeitunghoz juttatta el, majd az International Consortium of Investigative Journalists nevű újságíró szervezet koordinálásával dolgozta fel 76 ország közel 380 újságírója.

Magyarországról egyedül a Direkt36 vett részt ebben a munkában. A Panama-iratokból készült cikkekben két politikai szereplőről – Horváth Zsolt korábbi fideszes és Boldvai László korábbi MSZP-s képviselőről – és egy volt állami banki vezetőről, Erős Jánosról írta meg a Direkt36, hogy közvetve vagy közvetlenül offshore-érdekeltségeik voltak. Legutóbb pedig azt mutattuk be, hogyan került kapcsolatba az ügyvédi irodával a magyar gazdaság néhány meghatározó szereplője, például az OTP-vezér Csányi Sándor, az FHB Bankot és az Indexet is kiadó CEMP-et tulajdonló Spéder Zoltán vagy a leggazdagabb magyarokról szóló listák elbolyában évek óta szereplő Gattyán György.

A méretében egyedülálló kiszivárogtatás mögött álló forrás továbbra sem fedte fel kilétét, csak annyit árult el magáról, hogy soha nem dolgozott egyetlen kormánynak vagy titkosszolgálatnak sem, se közvetlenül, se alvállalkozóként. Névtelenségét azzal indokolja pénteki közleményében, hogy a hozzá hasonló emberek kemény jogi felelősségre vonást, börtönbüntetést vagy – az amerikai megfigyelési botrányt kirobbantó Edward Snowdenhez hasonlóan – száműzetést kockáztatnak azzal, ha kiállnak a nyilvánosság elé.

A közleményt John Doe (a Gipsz Jakab angol megfelelője) néven jegyző forrás a jövedelmi egyenlőtlenségek folyamatos és megállíthatatlannak tűnő növekedésével magyarázza a dokumentumok nyilvánosságra hozását. Ez a probléma szerinte mindnyájunkat érint az egész világon, mégis képtelenek vagyunk megállítani, ami felveti azt a kérdést, hogy hogyan lehetséges ez? “A Panama-iratok lenyűgöző választ adnak ezekre a kérdésekre: a masszív és mindent átható korrupció miatt” – írja.

Miközben ő maga is elismeri, hogy offshore cégek birtoklása önmagában nem bűncselekmény, a Mossack Fonseca ügyvédi irodát azzal vádolja, hogy évtizedeken át vetette latba befolyását, hogy világszerte úgy alakítson törvényeket, ami bűnözőknek kedvez. De keményen bírálja a világ politikai döntéshozóit is, amiért a gazdagokkal kesztyűs kézzel bánnak, elnézik, hogy adóparadicsomokban tüntetik el vagyonukat, miközben a középosztály és a szegények gyeplőjét egyre szorosabbra fogják. Kudarcot vallottak szerinte a pénzügyi szabályozók, a jogász szakma és az újságírók is, amikor képtelenek voltak megakadályozni, hogy az egész világot behálózzák a Panamához hasonló adóparadicsomok. Felszólítja az Egyesült Államok, az Európai Unió és Nagy-Britannia kormányait, hogy tegyék szabadon kereshetővé és a végső tulajdonosokig átláthatóvá a cégek tulajdonosi struktúráját.

Ezeknek a kudarcoknak a hatása a morális alapelveink hanyatlása, amely egy olyan új rendszerhez vezetett, amit még mindig kapitalizmusnak hívunk, valójában azonban gazdasági rabszolgaság – írja. A forrás szerint azonban nincs veszve minden, mert olyan időket élünk, amikor korlátlanul állnak rendelkezésünkre digitális erőforrások és gyors internetkapcsolat, ezért ma könnyebb fellépni a hasonló visszaélések ellen.

A teljes közlemény itt olvasható angolul.
A Direkt36 Panama-sztorijai pedig itt olvashatók.