Van egy fontos sztorid? Küldd el nekünk biztonságos csatornákon!

A Direkt36-nál akkor tudjuk igazán hatékonyan végezni a tényfeltáró munkát, ha hozzáférünk olyan rejtett információkhoz, amelyeket a hatalom el akar titkolni. Ha tudomásod van valamilyen fontos, közérdekű történetről, és bizonyítékaid is vannak ezzel kapcsolatban, akkor kérjük, oszd meg velünk.

Küldhetsz üzenetet nekünk az info@direkt36.hu címre, de ha érzékeny információkról van szó, akkor használj biztonságosabb csatornát.

 

Titkosított üzenetküldés

Üzenhetsz és fájlt is küldhetsz nekünk a Signal nevű, titkosított kommunikációt lehetővé tévő applikáción keresztül. Ez az alkalmazás letölthető Androidot és iOS-t használó telefonokra is, és ennek birtokában a számítógépedre is telepítheted.

Kapcsolatba léphetsz velünk a Whatsappon keresztül is, ami szintén titkosítva továbbítja az üzeneteket.

Üzenhetsz közvetlenül kollégáinknak is Signalon vagy Whatsappon, az
elérhetőségeik:

Pethő András: +36 30 229 8734
Szabó András: +36 70 531 0076

Titkosított email

Tudsz nekünk írni úgynevezett PGP-titkosított emailt. Ha neked még nincs ilyened, akkor csak telepítened kell a Mailvelope nevű alkalmazást. Ezzel a módszerrel a leveled tartalma és a csatolt fájlok titkosak lesznek, de a feladó és a címzett email-címe, illetve a levél tárgya nem, úgyhogy figyelj rá, hogy ezekben a mezőkben ne ossz meg semmilyen érzékeny információt.

Ahhoz, hogy titkosítva küldhess nekünk emailt, el kell küldened nekünk a te nyilvános PGP-kulcsodat (fogsz egy ilyet kapni a Mailvelope telepítésénél), és szükséged lesz a mi nyilvános PGP-kulcsainkra, amelyek a következők:

Pethő András
email: petho@direkt36.hu
fingerprint: 0968 2D13 EBFD C5C5 E582 DD99 F5D1 241E E7DC B432
Nyilvános kulcs

Szabó András
email: szabo.andras@direkt36.hu
fingerprint: 57FE DA82 5D6F 835B 4293 6128 238C 5F1B 1F61 D220
Nyilvános kulcs

Küldhetsz nekünk titkosított emailt a Protonmaillel. Ez a szolgáltató is titkosítja a leveleket, de csak azokat, amelyeket két protonmailes cím között küldenek. Ahhoz tehát, hogy titkos üzenetet küldhess nekünk, regisztrálnod kell a Protonmail oldalán (a regisztráció ingyenes) és címzettnek pedig ezt a címünket kell megadnod: direkt36@protonmail.com

 

Titkosított fájlküldés

Küldhetsz nekünk bármilyen fájlt is titkosítva. Ehhez telepítened kell az Tor böngészőt és az Onionshare nevű programot. A Tor egy olyan böngésző, ami (szemben az elterjedt társaival, amilyen például a Chrome vagy Firefox) titokban tartja, hogy ki használja a programot, azaz a segítségével láthatatlanul böngészheted az internetet. Az Onionshare pedig egy olyan fájlküldő alkalmazás, ami a Tor böngészőben megnyitható, véletlenszerű internetes címeket generál, ide tölti fel azokat a fájlokat, amiket meg szeretnél osztani mással. A címet rajtad kívül senki sem ismeri, amíg meg nem osztod mással.

A fájlküldés nagyon egyszerűen működik:

  1. Töltsd le mindkét programot a fenti címekről és telepítsd őket
  2. Indítsd el a Tort és az Onionshare-t is
  3. Az Onionshare kezelőfelületén töltsd fel a fájl (Add Files), amit szeretnél megosztani velünk és aztán indítsd el a megosztást (Start Sharing)
  4. A program kis gondolkodás után a Start Sharing gomb helyén megjeleníti az egyedi, Tor-böngészőben megnézhető internetes címet, ahol a fájlok megtalálhatók
  5. Küldd el nekünk ezt a címet egy titkosított emailben, Signalon vagy Whatsappon.

Ha nem titkosított csatornán küldöd el az Onionshare által generált címet, akkor azt bárki láthatja és bárki hozzáférhet, ezért az 5. pontnál legyél körültekintő.

 

Postai küldemény

Még mindig az egyik legbiztonságosabb módszer, ha egyszerűen csak a postaládába érkezik a dokumentum. A címünk:

Direkt36
Pozsonyi út 10. II. emelet 8.
1137 Budapest

 

Légy óvatos!

Az itt felsorolt lehetőségek biztonságosak, de minden hasonló rendszert érhetnek támadások, illetve idővel kiderülhetnek gyenge pontjaik, ezért használatuk előtt olvass utána IT-biztonsággal és titkosítással foglalkozó blogokon, hogy az általad választott módszer még mindig megfelelően működik-e.

Fontos, hogy ezeknek a módszereknek a megbízhatósága tőled is függ: a nem biztonságos számítógépek (például az internetkávézókban lévők vagy a vírusos gépek) vagy nyilvános internetes hálózatok használata csökkenti vagy működésképtelenné is teheti a titkosítás biztonságát, ezért mindig legyél körültekintő, amikor valami nagyon érzékeny információt akarsz közölni velünk vagy mással.

Ha segítségre van szükséged a lenti módszerek használatához vagy biztonsági kérdések tisztázásához, akkor írj nekünk az info@direkt36.hu címre.