Nyomoz a rendőrség a hazugsággal elnyert józsefvárosi közbeszerzés ügyében

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást indított annak a nagyértékű VIII. kerületi közbeszerzésnek az ügyében, amelyet valótlan információk közlésével nyert el egy építőipari konzorcium. A rendőrség közlése szerint a BRFK Korrupciós- és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

Az Auróra utcai rendelőintézet felújítására vonatkozó, 2014-ben lebonyolított közbeszerzés visszásságait a Direkt36 tárta fel egy október elején megjelent cikkben. A közel egymilliárd forintos megbízást az EU-Line Zrt. nevű cég által vezetett konzorcium nyerte el, de ehhez előbb bizonytania kellett, hogy korábban csinált már hasonló munkát.

A cégcsoport azt állította, hogy egyik tagjuknak a távoli Uruguayban volt már a követelményekben szereplő megbízása. A Direkt36 azonban kiderítette, hogy ez nem volt igaz.

A referenciaként hozott uruguayi beruházás ugyan valóban megtörtént, de dokumentumok és Uruguay-ban gyűjtött információk bizonyítják, hogy a józsefvárosi munkánál feltűnt cég valótlanságokat állított az ottani építkezésről. A VIII. kerületi pályázat követelményei között szerepelt például, hogy olyan építkezés kell referenciaként, ahol liftet is cseréltek, az uruguay-i épületben azonban nincs is lift. A cég ráadásul nemcsak az építkezés részleteiről állított valótlanságokat, hanem minden jel szerint nem is volt hozzá egyáltalán semmi köze.

Csak akkor tudjuk ellenőrizni a hatalmat, ha vannak támogatóink. Támogasd te is a Direkt36-ot!

Az ügyben egy magánszemély, Tényi István tett feljelentést a cikk alapján. A BRFK kedden a Direkt36-tal közölte, hogy a nyomozás egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik, tehát nem gyanúsítottak meg senkit. A rendőrség hangsúlyozta azt is, hogy a nyomozás elsődleges célja most annak “maradéktalan tisztázása”, hogy a feljelentésben foglaltak megfelelnek-e a valóságnak. Ha bebizonyosodik a hamis magánokirat felhasználásának vétsége, akkor azért a Büntető Törvénykönyv szerint egy évig terjedő szabadságvesztés járhat.

Az önkormányzat és az EU-Line egyelőre nem reagált a nyomozással kapcsolatos kérdésekre.

Az Auróra utcai rendelőintézet felújítása már tavaly év végén befejeződött. A Kocsis Máté fideszes polgármester által vezetett kerületi önkormányzat korábban azt közölte a Direkt36-tal, hogy nem vizsgálják a közbeszerzést. “Az önkormányzatoknak nem feladatuk vizsgálni a közbeszerzésekre jelentkező cégeknek sem a tulajdonosi szerkezetét, sem referenciáik valóságtartalmát” – közölte az önkormányzat még szeptemberben.

Az EU-Line Zrt. – amelynek szokatlan tulajdonosi hátteréről korábban írtunk – az Auróra utcai beruházásról szóló cikk megjelenése óta egy újabb megbízást is elnyert a VIII. kerületi önkormányzattól. A 35 millió forintos, egy óvoda hőszigetelési és felújításai munkálataira vonatkozó szerződést október 13-án kötötte meg az önkormányzat és a cég.

Megkérdeztük az önkormányzatot, helyénvalónak tartják-e, hogy továbbra is megbízást adnak egy olyan cégnek, amely korábban valótlan információk alapján nyert el egy nagyértékű szerződést, de egyelőre nem válaszoltak a kérdésre.

  • Pethő András

    András a Direkt36 egyik alapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.