Sok képviselő kihagyta az állami támogatást a vagyonbevallásából

Az elmúlt öt évben több mint tizenöt képviselő hagyta ki a vagyonbevallásából részben vagy egészben az államtól kapott agrártámogatást, derítette ki a Direkt36. A képviselők annak ellenére tették ezt, hogy a vagyonnyilatkozati adatlapról egyértelműen kiderül, be kell vallaniuk az ilyen jellegű támogatásokat.

Bár volt képviselő, aki 12 millió forintnyi támogatásról nem számolt be, jellemzően kisebb – több esetben néhány százezer forintos – tételek maradtak ki a nyilatkozatokból. Az érintett 17 képviselő összesen több mint 33 millió forint bevallásával maradt el. A többség általában figyelmetlenséggel, illetve a vagyonnyilatkozati rendszer kétértelműségével és átláthatatlanságával indokolta mulasztását.

Ez egy újabb jele annak, hogy a képviselők vagyonbevallási rendszere jelenleg nem jól működik. A Direkt36 az elmúlt hetekben több cikket is közölt szabálytalanságokat elkövető képviselőkről, és bemutatta a rendszer különböző kiskapuit is.

Csak akkor tudjuk ellenőrizni a hatalmat, ha vannak támogatóink. Csatlakozz a Direkt36 támogatói köréhez most!

A Direkt36 emellett a 444-gyel és a Transparency International Magyarországgal közösen egy olyan adatbázist fejlesztett Vagyonkereső néven, ami egy oldalon, digitalizált és kereshető formában gyűjti össze vagyonnyilatkozataikat. A Vagyonkereső célja, hogy elszámoltathatóvá tegye a képviselőket, átláthatóbbá tegye személyes gazdagodásukat.

Aki 12 milliót hagyott ki

Akinek földbirtoka van, vagy a mezőgazdasághoz más módon köthető tevékenységet végez (például méhészkedik), a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) különböző jogcímeken részesülhet támogatásokból. Az MVH honlapján megtalálható egy nyilvános adatbázis, amelyen az összes magyarországi támogatott megtalálható 2011 óta. Cikkünkben azokat a képviselőket gyűjtöttük össze, akik 2011 óta hiányosan tüntették fel vagyonnyilatkozataikban az MVH-tól kapott támogatásokat.

A vagyonnyilatkozatokat szabályzó törvény külön nem részletezi, de a törvény mellékletében egyértelműen szerepel, hogy a képviselőknek bármilyen tevékenységük után járó állami és uniós támogatást nyilvánosságra kell hozniuk. Több képviselő is pontosan feltüntette az MVH-tól kapott támogatásait, ilyen például a fideszes Dankó Béla, Örvendi László vagy Pócs János.

Voltak azonban sokan, akik kihagyták a támogatást a bevallásukból. A legnagyobb összeget a Fidesz hatvani képviselője, Szabó Zsolt mulasztotta el feltüntetni, bár ő maga azt állítja, hogy ennek egy félreértés az oka.

A „fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős” államtitkár több mint 12 millió forint területalapú támogatást kapott 2011 és 2015 között, amelyből semmi nem szerepel a vagyonnyilatkozatában a támogatások között. Szabó a Direkt36-nak azt írta, hogy vagyonnyilatkozatai úgynevezett B részében, az egyéb jövedelmek között tüntette fel „az őstermelői tevékenységgel összefüggő támogatások és bevételek kumulált összegét”.

Szabó az egyéb jövedelmek között valóban feltüntette azt, hogy mezőgazdasági tevékenységből évi 4,5-6,8 millió forint bevétele volt az elmúlt években, de az nem derül ki, hogy pontosan miből származott a bevétele, még a „kifizető személyét” is rendre üresen hagyta. Azt a részt pedig teljesen üresen hagyta, ahol a közpénzből származó támogatásokat kellett beírni.

Amikor felhívtuk erre a figyelmét, azt írta, hogy „őstermelői tevékenységhez kapcsolódó bevételeim összegét korrekt és átlátható módon feltűntettem vagyonnyilatkozatomban”, illetve „egyúttal köszönöm, hogy felhívta figyelmemet arra, hogy a vagyonnyilatkozat kitöltésekor nem kellő figyelemmel és gondossággal jártam el, amely hiányosságot a mai napon korrigáltam”.

Szabó 2010 és 2014 között Hatvan polgármestere volt, a Blikk 2011-ben írt arról, hogy képviselőként és polgármesterként törvénytelenül mindkét tisztsége után felvett költségtérítést. Szabó azzal védekezett, hogy nem ismerte a szabályokat.

Figyelmetlen képviselők

Hanó Miklós korábbi fideszes képviselő közel négymillió forintos támogatást nem vallott be vagyonnyilatkozataiban. „Mibe került volna ezt beírnom? Semmibe, de ez nem jövedelem” – közölte a jelenlegi békéscsabai alpolgármester. Ugyan Hanó többször is megismételte, hogy a támogatás nem minősül jövedelemnek, végül elismerte, „lehet, hogy nem kellően volt figyelmes”.

A KDNP-s Földi László több címletben összesen 1,7 millió forint támogatást kapott az MVH-tól, amelyből semmit nem vallott be. Földi a Direkt36-tal azt közölte, hogy egyszerűen elfelejtette beírni a támogatásokat. Földi elismerte a hiányosságot, és azt ígérte, pótolni fogja azt. Földi 2006 és 2014 között volt Cegléd polgármestere, és a 444 júniusban írta meg, hogy a vagyonnyilatkozata alapján fél év leforgása alatt négy laptopot kapott közpénzből, összesen 1,6 millió forintért. Földi az Index-szel azt közölte, hogy egy laptop véletlenül kétszer szerepel a nyilatkozatában, és ígéretet tett a javításra, de ez cikkünk megjelenéséig nem történt meg.

Bár az érintett képviselők zömében fideszesek, egy volt jobbikos és egy volt MSZP-s képviselő is jelentős támogatást mulasztott le bevallani.  Az MSZP volt Heves megyei elnöke, Sós Tamás, aki 2002 és 2014 között volt képviselő, összesen 3,5 milliós támogatásról nem vallott. Sós azt írta, azért nem szerepeltette a támogatásokat, mert úgy ítélte meg, hogy normatív támogatásokat nem kell feltüntetnie. Szerinte ezek a bevételek nyilvánosak, ezzel együtt „inkább legyen több helyen feltüntetve a politikusi jövedelem, így erre a jövőben jobban figyelek. Kezdeményezem a vagyonnyilatkozatom pontosítását.” Sós legutóbb akkor szerepelt többet a médiában, amikor a Hír Tv riportja hatására az ELTE visszavonta doktoriját plagizálás miatt.

Az előző ciklusban képviselő, jobbikos Kiss Sándor 1,5 millió forint támogatást nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozataiban. Kisst nem sikerült elérnünk, mivel munkatársa szerint külföldön tartózkodik.

Több olyan képviselő is van, aki feltüntette az MVH-tól kapott támogatásokat, de kevesebbet vallott be a valós összegnél. A fideszes Tasó Lászlóról korábban megírtuk, hogy 2011 óta összesen 13 alkalommal részesült MVH-támogatásban, de ebből csak ötöt vallott be. Összesen 3,2 millió forintnyi támogatás maradt ki a nyilatkozatából. A fideszes Tóth József közel négymillió forinttal kevesebb támogatást vallott be, a szintén fideszes Simonka György pedig eggyel.

Tóth József azzal magyarázta a mulasztást, hogy a decemberi utalásokról csak a januárban, a vagyonnyilatkozata leadása után kapott értesítést az MVH-tól, a bankszámláját pedig nem nézi sűrűn. „Nem volt szándékos, távol áll tőlem mindenféle szabálytalanság” – mondta a Direkt36-nak. Simonka György nem kívánt nyilatkozni.

Kimaradt százezrek

Több példa van arra is, hogy mindössze párszázezres támogatásokat hagytak ki vagyonnyilatkozataikból képviselők. A hajdúböszörményi polgármester, a fideszes Kiss Attila képviselősége idején, összesen közel 900 ezer forint MVH-s támogatást nem írt bele a vagyonnyilatkozataiba. Kiss a Direkt36-nak azzal magyarázta a mulasztást, hogy elkerülte a figyelmét, hogy ilyen támogatásokat is be kell vallani. A fideszes Bánki Erik, Boldog István, Győrffy Balázs és Hermann István néhány százezres támogatást nem tüntetett fel, Tilki Attila pedig egy 130 ezrest.

A Fidesz-frakció azt közölte a Direkt36-tal, hogy Bánki egy aranykalászos gazdatanfolyamon vett részt egy közvetítő cég szervezésében, és a cég nem jelezte a résztvevők felé, hogy uniós támogatásra pályázott. Bánki ebből az összegből kapott vissza 263 ezer forintot, és a frakció közlése szerint a közeljövőben javítani fogja a vagyonnyilatkozatát.

Győrffy Balázs azt írta, hogy „a támogatási összeg nagyságából [2012 és 2014 között 219 ezer forintot kapott] tisztán kitűnik, hogy nem szándékos mulasztás okozta” a hiányos kitöltést, az „esetleges korábbi elmaradást a jövőben pótolni” fogja. Herman azt mondta a Direkt36-nak, hogy a vagyonelem – a föld – fel van tüntetve, és szerinte ennél se többet, se kevesebbet nem kellett volna feltüntetnie. Ráadásul ezt nem is támogatásként kezelte, mert a földnek művelési költsége van.

Boldog István munkatársa azt mondta, hogy a képviselő szabadsága miatt nem kíván foglalkozni a megkeresésünkkel.

Tilki Attila közölte, hogy azért nem szerepeltette “a támogatást, mert nem gazdasági társaságként kaptam”. Hozzátette, hogy szerinte “a vagyonnyilatkozat kitöltését segítő útmutató nem tér ki ezeknek a pontoknak a pontos magyarázatára”. A kitöltési útmutató szerint ugyanakkor egy képviselő nem csak a gazdasági érdekeltségeinek juttatott támogatásokat köteles bevallani, hanem “bármilyen tevékenysége, ingó vagy ingatlan tulajdona” alapján kapott támogatásokat.

A Jobbik alelnöke, Volner János 2015-ben kapott az MVH-tól 245 ezer forintot egy aranykalászos gazdatanfolyam elvégzésére. Volner az közölte a Direkt36-tal, bizonytalan volt, hogy fel kell-e tüntetnie a vagyonnyilatkozatában a támogatást, mivel a parlamenti gyakorlat sem volt egységes. „Mivel a Jobbik a transzparencia híve, így minden lehetőséget összevetve ügy döntöttem, a szabályos javítási eljárás útját járva feltüntetem vagyonnyilatkozatomban ezt az összeget is” – írta Volner.

Egy másik érintett jobbikos képviselő, Magyar Zoltán szintén egy tanfolyamra kapott 172 ezer forintos támogatást, amely kimaradt a vagyonnyilatkozatából. Magyar azt mondta, hibázott, elkerülte a figyelmét, hogy fel kellett volna tüntetni a támogatást, és kezdeményezi nyilatkozata módosítását.

Halvány lila fogalma se volt

Sajátos eset a fideszes Czerván Györgyé, aki 2011 óta több mint hétmillió forintot kapott. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár a támogatásokról vallott a vagyonnyilatkozataiban, a pontos összeg helyett azonban mindössze azt írta, hogy „jogszabály szerint”. Czerván a Direkt36-nak ezt azzal indokolta, hogy a kis rubrikákba nem férnek el az összegek, és így áttekinthetetlen az egész rendszer. „Nagyon nehéz precízen kitölteni, a nyilatkozat nem alkalmas arra, hogy normálisan ki lehessen tölteni, egyébként is nyilvánosak az MVH adatbázisában ezek a kifizetések” – mondta Czerván, mivel az adott évre vonatkozó bevételeket általában két részletben, két külön naptári évben kapják meg.

A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagy István öt év alatt szűk félmillió forint támogatást kapott. „Bevallom, halvány lila fogalmam nem volt, hogy ezt be kell vallani. Holnapi nap be is írom, nincs mit titkolnom rajta” – mondta a Direkt36-nak az államtitkár, aki méhészként, védőszerekre igényelte a támogatást.

Csak akkor tudjuk ellenőrizni a hatalmat, ha vannak támogatóink. Csatlakozz a Direkt36 támogatói köréhez most!