Tiborcz István új céget vett, és megint állami pénzek közelébe került

Forrás: 444.hu

Másfél évvel ezelőtt Tiborcz István, a miniszterelnök veje eladta közbeszerzéseket nyerő cégeit, és láthatóan törekedett arra, hogy a neve ne kerüljön összefüggésbe állami megbízásokkal. Most azonban tett egy apró lépést az ellenkező irányba, nemrég ugyanis bevásárolta magát egy állami tenderek sorát elnyerő cégcsoport, a WHB egyik vállalkozásába, a WHB Ingatlan Kft-be.

Bár ez a cég a sokmilliárd forintos állami megbízásokon dolgozó WHB-csoport tagja, önállóan nem indult még közbeszerzéseken, és nincs kimutatható kapcsolata közpénzből finanszírozott beruházásokhoz. A cég az ügyvezetője szerint társasházak építésével és ingatlanok értékesítésével, eladásával foglalkozik.

Csak akkor tudjuk ellenőrizni a hatalmat, ha vannak támogatóink. Támogasd te is a Direkt36-ot!

Nem ez volt az első üzleti tranzakció Tiborcz István és a WHB, illetve annak fő tulajdonosa, Paár Attila között. Amikor a miniszterelnök veje tavaly áprilisban megszabadult minden olyan céges érdekeltségétől, amelyek korábban közbeszerzéseken indultak, a legjövedelmezőbb céges tulajdonrészét, a vidéki városok közvilágításának korszerűsítésére kiírt pályázatokat sorra nyerő Elios Zrt. felét is birtokló cégét Paár egyik érdekeltsége, a WHB Befektetési Kft vásárolta meg.

A cégbírósági iratok szerint Tiborcz István augusztus végén vásárolta meg Paártól a WHB Ingatlan Kft. többségi tulajdonrészét. Az 1999-ben alapított cégnek eddig Paár volt az egyetlen tulajdonosa. Írásban megkérdeztük Tiborcz Istvántól, hogy mik a tervei a céggel, de eddig nem válaszolt a kérdéseinkre.

A WHB Ingatlan Kft. ügyvezetője, Tóth Csaba szerint a cég az elmúlt években Sopronban és Győrben végzett beruházásokat. A cég tavaly nem volt túl tevékeny: az éves árbevétele mindössze 7,9 millió forint volt, amiből 2 millió forint nyereséget termelt. Az ezt megelőző négy évben 33 és 88 millió forint között volt az árbevétel, Paár Attila egyszer vett ki a cégből 20 millió forint osztalékot. Van egy új szerzeményük is: a cég idén megvásárolt egy ingatlant Komáromban az Ipari Parkban. Tóth azt nem közölte, hogy kitől vették az ingatlant, csak annyit írt kérdésünkre, hogy ezt az ingatlant bérbe adják, de nem zárható ki az sem, hogy a jövőben értékesíteni fogják.

Milliárdokért építenek

Tiborcz István új cége egy nagy cégcsoport, a WHB csoport tagja. A csoport központi cége az 1997-ben alapított West Hungária Bau Építőipari Kft. tavaly 25 milliárd forintos forgalom mellett több mint 2,2 milliárd forint nyereséget termelt. A cég többségi tulajdonosa Paár Attila, rajta kívül három magyar magánszemélynek van kisebb tulajdonrésze a cégben.

A West Hungária Bau az elmúlt években sorra nyerte a nagy közbeszerzéseket. A közelmúltban befejezett nagy beruházások közül konzorciumi partnereikkel részt vettek a Várkert Bazár felújításában, az új MTK-stadion építésében és a Tüskecsarnok befejezésében.

Paár augusztusban az Építészfórumnak azt mondta, hogy a cég jelenleg negyven projektet futtat egyszerre. “Dolgozunk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új oktatási épületén, a Nemzeti Lovardán. Izsákon és Dunakeszin 24-24 tantermes általános iskolát építünk, a győri Széchenyi István Egyetemen multifunkciós épületen, parkolóházon és sportparkon dolgozunk. Műemlék divíziónk a szombathelyi Püspöki Palotán, a győri Isula Lutherana épületegyüttesén, a tatai és fertődi Esterházy kastélyokon tevékenykedik többek közt. Az általános ipari kivitelezések mellett jelen vagyunk Pakson az Atomerőműben lakatosipari és épületenergetikai munkákkal, a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló vasbeton medencéjét építjük. Készítjük az soroksári IKEA cölöpözését és a Győr-Gönyű kikötő fejlesztését is” – sorolta a munkáik egy részét.

A cég nemcsak állami megrendeléseken dolgozik. Ők újítják fel a Ferenciek terén álló Matild-palotát, amit az V. kerületi önkormányzat még 2014-ben adott el török beruházóknak 2,6 milliárd forintért. A nemrég kezdődött felújítás során 6-7 milliárd forintból ötcsillagos szállodát alakítanak ki a műemlék épületben.

A West Hungária Bau a kivitelezője annak a József nádor téri mélygarázsépítésnek is, ami a tér fáinak kivágásával került be tavasszal a hírekbe. Illés Zoltán volt fideszes képviselő, aki megpróbálta megakadályozni a fák kivágását, a 24.hu-nak adott interjúban egy hotelépítéssel hozta összefüggésbe a beruházást. (Frissítés: 2016.11.08.) A leendő szálloda egyik helyszíne a téren álló volt Postabank-székház lehet, ami idén tavasszal egy Tiborcz Istvánhoz köthető cégtől került az Orbán Viktor szomszédságában villát vásárló szaúdi mágnáshoz, Gaith Pharaonhoz köthető céghez.

A WHB cégcsoport az elmúlt években újabb cégekkel is bővült. Tavaly megvásárolták Tiborcz István Green Investments nevű cégét. Ezzel a cégcsoporthoz került az Elios Zrt. fele, de azóta megvették a másik felét is. Az Elios fő profilja az elmúlt években a LED-lámpás közvilágítás-korszerűsítés volt, sorra nyerték a nagy önkormányzati megbízásokat. Tavaly cikksorozatban mutattuk be, hogy ennek a menetelésnek az volt az oka, hogy a közbeszerzéseket több esetben úgy alakították, hogy azoknak csak ők tudtak megfelelni. A lámpákat jóval drágábban szállították, mint amennyibe azok más, nem uniós projektekben kerültek.

A korábban főleg közvilágítással és napelemekkel foglalkozó Eliosnak a cégiratokban a tulajdonosváltás óta már az épületépítés a fő tevékenysége. A Tiborcz Istvántól megvásárolt cégtől került a WHB-hez a PBE Építő Kft. is, és a cégcsoporthoz tartozik a PBE Mélyépítő Kft is. Tavaly a WHB csoporthoz kerültek a közel 5 milliárdos forgalmú Magyar Építő Zrt. irányítási jogai is.

A Direkt36 kérdésére Tóth Csaba azt írta, hogy Tiborcz új cége, a WHB Ingatlan Kft. létrehozása óta csak ingatlanfejlesztéssel foglalkozik, így tevékenysége elkülönül a WHB Csoport meghatározó cége, a West Hungária Bau Kft. generálkivitelezői munkáitól. Olyan azonban már előfordult “ha szükség volt rá”, hogy a WHB Ingatlan saját beruházásainál igénybe vette a West Hungária Bau építőipari szolgáltatásait.

A cégadatokhoz az Opten és a Céginfo szolgáltatásait használtuk.

Frissítés 2016.11.08: Cikkünkben eredetileg az a téves mondat szerepelt, hogy a beruházó OTP Ingatlan magyarázta a mélygarázsépítést egy a téren kialakítandó luxusszálloda igényeinek kielégítésével. A tévedésért az érintettek és olvasóink elnézését kérjük.