Az Orbán-bányából viszik haza a legtöbb pénzt a piacon

Orbán Viktor apjának bányavállalata, a Dolomit Kft. évek óta az egyik legjobban teljesítő vállalkozás a piacon árbevétel és profit tekintetében is. A Direkt36 újabb kutatásai szerint ráadásul a cég azért is emelkedik ki versenytársai közül, mert az elmúlt években a piaci átlagnál jóval magasabb osztalékot fizetett a tulajdonosainak.

Az osztalék azért lényeges szám, mert megmutatja, hogy mennyi pénzt visznek haza a tulajdonosok egy cég által termelt nyereségből. A Dolomit Kft. a legfrissebben hozzáférhető adatok szerint 2019-ben 1,8 milliárd forintot fizetett, ami a piaci átlag több mint tizenháromszorosa.

Az elemzésünk során a Dolomit Kft. osztalékát azoknak a vállalatoknak az osztalékával hasonlítottuk össze, amelyek főtevékenységükként ugyanazt a szakágazatot jelölték meg, mint az Orbán-cég (kőfejtés, gipsz és kréta bányászata). Jelenleg 70 ilyen cég működik a piacon.

Dolomit Kft. és az iparági átlag
Infogram

Az általunk elemzett időszakban, 2015 és 2019 között a 70 cégből a Dolomittal együtt mindösszesen 23 olyan volt, amelyek mind az öt évet nyereséggel zárták. Arról a cég tulajdonosai határoznak, hogy az adott évi profitot milyen célra, milyen összegben használják fel: visszaforgatják-e a vállalkozásba, vagy osztalék formájában – részben vagy egészben – kifizetik a tulajdonosoknak.

A Dolomit Kft. osztalékából a tulajdonrészük arányában részesülnek a cég tulajdonosai. Így az 51,16%-os tulajdonrésszel rendelkező idősebb Orbán Győző minden évben az osztalékként kifizetett összeg több mint felére jogosult. Ez 2015-től 2019-ig több mint 4 milliárd 372 millió forintot jelentett Orbán Viktor édesapjának.

id. Orbán Győző osztaléka

Az általunk vizsgált 70 cégnek csak a töredéke fizetett osztalékot az elmúlt években: 2015 óta minden évben maximum 11 olyan cég volt, ahol osztalék felvétele mellett döntöttek. Az Orbán Győző többségi tulajdonában lévő bányatársaság – amelyről cikksorozatban tártuk fel, hogy számos állami építkezéshez szállít építőanyagot – az elmúlt öt évben mindig a legjobban fizető vállalkozások között volt. Az osztalékfelvétele a következőképp alakult:

  • 2015-ben csak a német-osztrák háttérrel rendelkező Basalt Középkő Kőbányák Kft. előzte meg.
  • 2016-ban egy átmeneti visszaesést követően ugyan csak a negyedik helyen végzett három nemzetközi tulajdonú cég mögött, de még így is a Dolomit Kft. fizette a legnagyobb osztalékot a magyar hátterű cégek közül.
  • 2017-ben a Dolomit Kft. adta a tulajdonosoknak az egész piac legmagasabb osztalékát.
  • 2018-ban második lett a francia Colas csoport egy magyarországi leányvállalata mögött.
  • 2019-ben pedig ismét a piac legnagyobb osztalékát fizette.

 

Legmagasabb osztalékot fizető cégek
Infogram

Az elmúlt öt évben a Dolomit Kft. a profitot egyszer sem forgatta vissza a cégbe, hanem teljes egészében kifizette osztalékként a tulajdonosoknak.

Az Orbán-bányán kívül csak egyetlen társaság, a német-osztrák hátterű Basalt Középkő Kőbányák Kft. fizette ki ilyen magas arányban a nyereséget. A többi konkurens bányacég, ha fizetett is osztalékot, erre csak a profitja egy részét használta, a többit pedig eredménytartalékba helyezte, amelyből a cég későbbi fejlesztéseit és kiadásait fedezhetik.

„Ha valaki tartalékolás helyett a teljes profitot kifizeti osztalékként, az arra enged következtetni, hogy a cég jövőjét illetően vagy nem lát további fejlesztési lehetőséget, vagy nem érzi szükségét egy biztonsági összeg felhalmozásának, ami később segítheti a cég fennmaradását” – mondta egy építőipari forrás. Hozzátette, hogy ilyen tartalékra egyébként nagy szükség lehet, hiszen „sosem láthatjuk előre, mikor szakad a nyakunkba egy világjárvány, ami megdöntheti a gazdaságot.”

Még nyereségesebb, mint korábban

A Dolomit Kft. az elmúlt években mind árbevétel, mind profit tekintetében a legsikeresebb bányavállalatok között volt, 2018-ra pedig a teljes konkurenciát lekörözte egy fontos tekintetben: a piacvezető bányacégek közül Orbán cége érte el a legmagasabb árbevétel-arányos nyereségrátát. Ez a nyereségráta (más néven profitráta) azt mutatja meg, hogy a céghez befolyó pénzből mennyi marad a tulajdonosoknál.

2018-ban a Dolomit Kft. 41,3%-os profitrátát ért el, amely nemcsak a cég történetében, hanem a teljes piacon kiemelkedő volt (több mint duplája az akkori 18,8 százalékos piaci átlagnak). Bár 2019-ben a Dolomit Kft. árbevétele és nyeresége is visszaesett kissé (4 milliárd forintos árbevétel mellett 1,8 milliárdos eredményt ért el), a profitráta tovább emelkedett, majdnem 45 százalékra, amely csaknem háromszorosa a piaci átlagnak.

Egy bányavállalat tulajdonosa szerint a kiemelkedő profitráta a normális piaci működés velejárója is lehet. „A kő nem egy homogén anyag, amire azt lehet mondani, hogy minden egyes bányából ugyanazt termelik ki. A kő minősége, az anyagfeldolgozás modernizáltsága, a gépesítés mind meghatározza a profitrátát, de ha valakinek jó köve van egy olyan régióban, ahol kereslet is van rá, ott drágán adják.”

Egy másik építőipari forrás szerint azonban más oka van az árkülönbségnek. Amíg 2010 előtt az volt a jellemző, hogy a legolcsóbb ajánlattól maximum 3-5 százalékkal tértek el a megrendelők, addig „mostanra ez az eltérés már a 30-50 százalékot is elérheti. Persze ez csak a speciális, VIP beszállítók árai vonatkozik.” – mondta a forrás.

Az Orbán Győző többségi tulajdonában álló bánya annak ellenére szerepel rendszeresen jelentős állami beruházásokban, hogy a konkurenciánál jóval drágábban – esetenként 60-70-százalékkal magasabb áron – ajánlja az építőanyagait.

A Dolomit Kft. nem válaszolt az arra vonatkozó kérdéseinkre, hogy minek köszönhető a cég kiemelkedő teljesítménye. Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan pedig ismét ugyanazt a választ küldte el, mint a korábbi, az Orbán család cégeit érintő kérdéseinkre: „A miniszterelnök nem foglalkozik üzleti kérdésekkel.”

Matyasovszki Fanni a Direkt36 gyakornoki programjának keretében írta a cikket.

A cégnyilvántartási adatokhoz az Opten szolgáltatását használtuk.