Terebélyesedik az Orbán családdal üzletelő vállalkozó közpénzből felfutott cégbirodalma

Szentgyörgyi Gábor informatikai vállalkozó régóta szoros kapcsolatban áll Orbán Viktor családjával. Kezdetben csak a birkózás szeretete kötötte össze ifj. Orbán Győzővel, majd feltűnt a felcsúti stadionban a miniszterelnök és idősebb Orbán Győző társaságában, nemrég pedig már üzleti jellegű kapcsolat is létrejött közöttük. Szentgyörgyi egyik cége ugyanis az Orbán család telkén kezdett új vállalkozásba.

Szentgyörgyi közben egyéb cégei révén az állami informatikai közbeszerzések egyik legsikeresebb szereplőjévé vált. A Direkt36 már korábban bemutatta, hogy a vállalkozó cégcsoportjának központi cége, az IMG Solution 2013 és 2018 között százszorosára növelte a forgalmát, miközben sorra nyerte az állami megrendeléseket.

A cégcsoport fellendülése azóta is töretlen. Az IMG Solution az elmúlt három évben is rendszeresen kapott állami megrendeléseket – többek között a NAV-tól és a MÁV-csoporttól -, továbbá bekerült számos tízmilliárdos nagyságrendű állami keretmegállapodásba. Ez azt jelenti, Szentgyörgyi cégei szerepelnek azon vállalkozások között, amelyektől az állami intézmények – például minisztériumok, kórházak, kormányhivatalok – beszerezhetik az informatikai eszközeiket és szolgáltatásaikat.

Szentgyörgyi üzleti birodalma újabb cégekkel is bővült az elmúlt években. Ezek közül a leginkább kiemelkedő az informatikai piacon már régóta meghatározó Traco Zrt., amely 2019-ben került Szentgyörgyi érdekeltségébe. A cég azóta is gyakori nyertese állami pályázatoknak.

Szentgyörgyinek jelenleg összesen hat olyan cége van, amelyek megtalálhatóak állami pályázatok nyertesei közt. Ezek a cégek 2019-ben és 2020-ban is 14 milliárd forint körüli árbevételt termeltek, a nyereségük pedig mindkét évben egymilliárd forint felett volt.

Megkerestük Szentgyörgyi Gábort és ifj. Orbán Győzőt is, de egyikük sem válaszolt a kérdéseinkre.

Az IMG felemelkedése és a birkózó kapcsolat

A jelenleg 40 éves Szentgyörgyi Gábor 2009-ben alapította meg az IMG Solutiont két üzlettársával. Ebben az időben még az egyik nagy informatikai- és irodatechnikai cégcsoportnál, a Bravogroupnál dolgozott, ahonnan néhány évvel később, az IMG felívelésének idején lépett ki. A fellendülés az után indult meg, hogy a cég 2013-tól elkezdett sikerrel szerepelni nagy állami közbeszerzéseken.

Általában többkörös pályázatokon dől el az, hogy mely cégek szállíthatnak informatikai termékeket az állami szerveknek. Korábban ez a folyamat a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) vezetésével működött, ma pedig a Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök által felügyelt Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) látja el az informatikai keretbeszerzésekkel kapcsolatos feladatokat. Ez az intézmény kiír egy pályázatot, amelynek a nyerteseivel úgynevezett keretmegállapodást kötnek. Az egyes állami szervek – például a kormányhivatalok vagy kórházak – pedig ezektől a nyertes cégektől rendelhetnek később termékeket.

Ahogy a Direkt36 egy korábbi cikkben bemutatta, az IMG Solution fellendülésével párhuzamosan kezdtek el terjedni a piacon azok az információk, hogy Szentgyörgyi kapcsolatban áll a miniszterelnök öccsével, ifjabb Orbán Győzővel. Számos, az informatikai piacon tevékenykedő forrás mondta azt akkor a Direkt36-nak, hogy állami partnereik 2013 körül jelezték nekik, hogy megjelent a beszállítói piacon új szereplőként az IMG Solution, és tudomásuk szerint a cég kötődik a miniszterelnök testvéréhez.

Ahogy azt korábban megírtuk, az első kimutatható kapcsolat Szentgyörgyi és ifj. Orbán Győző között a birkózás volt. Korábban mindketten űzték ezt a sportot, és mindketten tisztségviselők voltak a birkózó szakosztállyal is rendelkező NIKÉ Sportegyesületben.

Beszámoltunk arról is, hogy az évek során Szentgyörgyi és ifjabb Orbán Győző kapcsolata egyre szorosabbá vált. Legutóbb azt tártuk fel, hogy Szentgyörgyi egy más jellegű érdekeltsége, az Energép Kft. nevű építőipari cég az Orbán család egyik birtokán hozott létre telephelyet, ahol céges dokumentumok és a helyszínt ismerő források szerint műanyag-feldolgozással foglalkoznak majd.

Ezzel párhuzamosan Szentgyörgyi informatikai cégcsoportja még nagyobb magasságokba ért az elmúlt pár évben. A vállalkozásai 15 újabb keretmegállapodásba kerültek be 2020 óta. Ezek közt kifejezetten nagy összegű programok is előfordulnak: idén júliusban például 120 milliárd, szeptember végén pedig 200 milliárd forint értékben kötöttek meg egy-egy ilyen megállapodást.

Szentgyörgyi érdekeltségein kívül még számos más cég is szerepel a keretmegállapodásokban, tehát várhatóan osztozniuk kell velük az ezen belül elköltött pénzeken. Arról ugyanakkor nincsenek nyilvánosan hozzáférhető információk, hogy pontosan mennyi pénzhez is jutnak ezekből a keretmegállapodásokból. A szerződéseket központilag bonyolító Digitális Kormányzati Ügynökség ugyanis nem tesz közzé a honlapján erről szóló adatokat, és azokat nem adták ki a Direkt36 kérésére sem.

Korábban egy adatkérési per eredményeként sikerült hozzájutnunk azoknak a 2013 és 2018 közötti informatikai keretmegállapodásoknak a részleteihez, amelyekben az IMG Solution részt vett. A 13 szóban forgó keretmegállapodásból az IMG összesen 6,2 milliárd forintos bevételt termelt– ezzel pedig ő lett a nyolcadik legjobban teljesítő cég a keretszerződésekben megjelenő 169 vállalkozásból.

Az IMG Solution a keretmegállapodásokon kívül is szép számmal kap megrendeléseket. A beszerzési dokumentációk szerint 2019 óta csaknem 2 milliárd forint értékben nyert el szerződéseket (időnként konzorciumok tagjaként) olyan állami cégektől és intézményektől, mint például a MÁV, a NAV, vagy a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség. Sikerei az éves bevételein is látszanak; habár 2012-ben még csak 46 millió forintos árbevételt ért el, ez az összeg tavaly már 10,4 milliárd forintra nőtt.

Ez kilenc év alatt 227-szeres növekedés.

Szentgyörgyi cégcsoportjához több kisebb bevételű érdekeltség is tartozik. Ilyen például az IMG Solution egyik leányvállalata, a webshopja szerint még vécépapír árusítással is foglalkozó Green Office Solutions Kft. Ez a cég keretmegállapodásokban ritkán bukkan fel, egyénileg azonban többször is kaptak megbízást például az állami egészségügy terén – összesen csaknem 60 millió forintért az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek irodaszert és papírárut, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnek pedig takarítási szolgáltatást biztosítottak.

Két másik cég, az MPS eXpert Kft. és a Pegasus Informatikai Kft. általában az IMG-vel együtt szerepelnek az informatikai keretmegállapodásokban, bár jóval szerényebben: az MPS eXpert 2013 és 2018 között összesen öt, a Pegasus pedig 2017- és 18-ban három ilyen nagyobb informatikai beszerzésben bukkant fel.

Bővülő cégbirodalom

A Szentgyörgyi-cégbirodalom az elmúlt években néhány nagyobb vállalkozással is bővült: 2018 őszén a VRS Magyarország Kft.-vel, 2019 őszén pedig a Traco Zrt.-vel. Mindkét cég már régóta meghatározó szereplője a magyar informatikai piacnak, és gyakori beszállítói voltak állami intézményeknek már az előtt is, hogy Szentgyörgyi érdekeltségébe kerültek.

A Szentgyörgyi-birodalomhoz kerülésük idején mindkét cég benne volt már nagy, több évre szóló állami keretbeszerzésekben. A Traco Zrt. különösen sikeres ezen a téren: 2017-től kezdve idén őszig összesen 16 beszerzésben jelent meg a cég. Emellett, hasonlóan az IMG Solution-hoz, a keretmegállapodásokon kívül is kap állami megbízásokat Például 3,7 milliárd forintért szállított a MÁV-nak jegykiadó automatákat, majd a Szentgyörgyi-birodalomhoz való kerülése után további 339 millióért pedig a HungaroControl Zrt.-nek teljesített egy megbízást egy konzorcium tagjaként.

A Traco már 1990 óta működik, és a honlapja szerint a szoftverfejlesztéstől a rendszerfelügyeleten át az adatkonszolidációig széles körű informatikai szolgáltatásokkal foglalkozik. Az IMG Solution honlapja közben a sorozatos sikerei ellenére nem túl informatív. A nyitólapon néhány technikai jellegű részlet mellett egy európai uniós támogatásról szóló sajtóközlemény szerepel, amely ismerteti, hogy az IMG „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” elnevezésű pályázaton 36 és fél millió forintnyi vissza nem térítendő EU-s támogatásban részesült, aminek célja, hogy a cég „eszközállományát új, korszerű eszközökkel bővítse”.

Cikkünk elkészítéséhez az Opten céginformációs szolgáltatását használtuk.